Автори: Маргарян В.Г., Мхітарян М.С.
Рік: 2018
Число: 21
Сторінки: 28-34
Анотація
У роботі вивчені і оцінені умови теплозабезпечення основного району промислового виноградарства Республіки Вірменія (Араратська рівнина і її передгірна зона) в контексті зміни клімату. В якості вихідного матеріалу в роботі використані щоденні дані фактичних спостережень метеостанцій на території, що вивчається, гідрометслужби МНС Вірменії, а також агрокліматичні довідники.
Теплозабезпечення сільськогосподарських культур характеризується сумою температур вище 5 і 10 °C. Сумою температур вище 10 °C (активних температур) обумовлена тривалість і теплозабезпечення вегетаційного періоду рослин, що має певний вплив на вибір сортів, накопичення цукру в плодах і на спеціалізацію. Згідно з фактичними спостереженнями, річна сума температур вище 10 °C в середньому становить 3176-4220 °C.
В результаті досліджень з’ясувалося, що в основному районі промислового виноградарства республіки спостерігається зростання теплозабезпечення. А продовження зростання призведе до зміни якості, форми, смаку винограду, поширенню хвороб, розширенню географії, під впливом зміни клімату до 2100 року очікується зсув відповідної зони для обробітку будь-якої культури, в тому числі винограду, вгору від 100-200 до 400 м. На досліджуваній території в умовах очікуваного зростання температури зростає також і тривалість вегетаційного періоду. Тобто, в результаті цього вегетація починається раніше, що, з одного боку, створює сприятливі термічні умови для обробітку винограду, а з іншого боку, збільшує ступінь уразливості винограду до несприятливих і небезпечних метеорологічних явищ. Крім того, комбінування зростання температури і випаровування і зменшення опадів призведе до скорочення продуктивності винограду, до додаткової потреби в зрошувальній воді, вторинного засолення ґрунтів, і, як наслідок, до зростання витрат. Таким чином, необхідно провести серйозні наукові дослідження, розробити нову стратегію, знайти нові зони виноградників і культивувати найбільш продуктивні нові сорти для зазначених умов.
Теги: Араратська долина і передгірна зона; виноград; вразливість; головний виноробний район; зміна клімату; теплозабезпечення
Список літератури
- Baghdasaryan, A.B. (1958). The climate of Armenian SSR. Yrevan: Publ. House of the Armenian SSR Academy of Sciences.
- Ayvazyan, P.K., Ayvazian, G., Barseghyan, Mr. (2015). The main grape varieties spreaded in Armenia. Viticulture and wine production specialization and distribution of varieties. Manual. Yerevan: ALIS.
- Fulga, I.G. (1989). Fundamentals of viticulture and fruit growing. 2nd ed., revised and completed. Moscow: Agropromizdat.
- Mkrtchyan, R.S., Melkonian, D.H., Badalyan, V.H. (2011). Agroclimatic resources of Armenia. MES of Armenia & Hydrometeorological and Monitoring Service of Armenia “Armstatehydromet”. Yerevan: Lusabats.
- Margaryan, V.G. (2016). The dynamics change of average annual values of air temperature in instrumental period (on the pattern of mountainous territory of the Republic of Armenia). The Conference Global Climate Observation: the Road to the Future, 2-4 March, Amsterdam, pp. 37-38. Available at: Abstracts_GCOS_Science_Conference_2-4March2016.pdf (accessed: 20.06.2016).
- Margaryan, V.G. (2017). The problems of change climate conditions for the period of over the last century over mountainous territory of Armenian Republic. Abstract book: Zaragoza 5th Open Science Meeting. Global challenges for our Common Future a Paleoscience Perspective, 9-13 May, Zaragoza, Spain, p. 310.
- Ministry of Nature Protection of the Republic of Armenia (2015). Armenia’s Third National Communication on Climate Change. Yerevan: Lusabats.
- Margaryan, V.G., Guloyan, G.V. (2017). The vulnerability and risk assessment of agricultural crops in the conditions of expected climate change in the Republic of Armenia. Book of Abstracts: MACSUR Science Conference, 22–24 May, Berlin, p. 103.
- Margaryan, V.G., Mkhitaryan, M.S. (2017). Assessment of viticulture and winemaking vulnerability in the expected conditions of climate change in Ararat valley and foothills. Book of Abstracts: MACSUR Science Conference, 22–24 May, Berlin, p. 102.
- Margaryan, V.G., Mkhitaryan, M.S., Simonyan, L.M. (2017). Assessment and analysis of heat–providing vulnerability of main viticulture industrial region of Armenia in expected climate change. International conference landscape dimensions of sustainable development: science – planning – governance. Book of Abstracts. ICLDS-2017, 4-6 October, Tbilisi, Georgia, pp. 69-70.